REGLER Inför Torrsättning & Hantering av båtar

RUSTNING AV BÅT PÅ LAND
Slipning och skrapning av båtbottnar ska göras på ett miljöanpassat sätt så att slip- och skraprester inte hamnar på marken. Detta innebär att slipmaskin med dammsugare ska användas för uppsamling av slipdamm. Vid skrapning eller slipning av båtbotten bör man använda en skrapa eller slipmaskin som kopplas till en dammsugare användas.

Marken måste skyddas genom att t.ex en presenning läggs under båten för uppsamling av skraprester.

Då slip- och skraprester betraktas som farligt avfall ska avfallet deponeras i avsedd behållare för färgrester i marinans miljöstation.

BOTTENMÅLNING
Vid bottenmålning ska endast godkänd bottenfärg användas på båten, d v s kopparbaserad färg.
Färgen bör vara hård och får inte vara av typen blödande som kladdar ner allt och alla vid bottentvätt. Använder man en hård färg slipper man osäkerheten om nerkladdning mm.

BÅTBOTTENFÄRGER INNEHÅLLANDE TBT ÄR FÖRBJUDNA
TBT, (tributyltenn) är cancerframkallande och mycket giftigt för vattenlevande organismer. Bottenfärger som innehåller TBT är förbjudna i Sverige sedan 1989 för alla fritidsbåtar och sedan 2008 får det inte förekomma alls på skroven. Båtar med kvarvarande underliggande lager bottenfärg som innehåller TBT klingar inte av och läcker ut. Det farliga avfallet ska lämnas till deponi.

Båtägare är skyldig att avlägsna bottenfärg som innehåller TBT, oavsett om det är något tidigare påmålat färglager.

Målet är att alla båtar som har båtplats i Helsingborg är TBT-fri 2022.

ANSVARSFÖRHÅLLANDE 

Klubben och Marinan samordnar insatserna för att ni som medlemmar och båtplatsinnehavare skall få en smidig torrläggning. Allt ansvar och förpliktelser i samband med detta faller helt på den enskilda båtägaren. Likaså gäller i samband med båtlyften. Dessa är en uppgörelse mellan båtägare och kranförare. HYC och Marinan frånskriver sig allt ansvar kring dessa händelser. Vid hantering av båt på land är det båtägaren själv som är ansvarig att alla gällande regler enligt miljöbalken följes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.